Muziek Expres - September 1977

BLONDIE
PUNK
OP Z'N MOOIST

Als je aan PUNK denkt, denk je onwillekeurig aan de puisterige kop van Johnny Rotten, aan roestige scheermesjes, veiligheidsspelden, kettingen, vernielingen en geweld.
Dat dit een onjuist beeld is, wordt sinds kort aangetoond door de New Yorkse groep BLONDIE. Vooral haar zangeres Deborah Harry laat zien - en horen - hoe Punk ook mooi kan zijn...

Laten we allereest vooropstellen dat BLONDIE meer is dan een blond stuk alleen. Deborah Harry (Debbie) mag den een blikvangertje van de eerste orde zijn, zij is slechts een vijfde deel van grope Blondie, die verder bestaat uit drummer Clement Burke, gitarist Chris Stein, bassist Gary Valentine en toetsenman Jimmy Destri.
Afkomstig uit New York is Blondie een van de groepen die het stempel "New Wave" of "Punk" opgedrukt hebben gekregen. New Wave is de nieuwe generatie popmuzikanten, die voornamelijk uit zeer jeugdige krachten bestaat. Dat werd ook wel eens tijd, want als je naar de grote namen in de popwereld kijkt, dan ligt de gemiddelde leeftijd vaak akelig dicht tegen de veertig...
New Wave groepen zijn dus bij voorkeur jong, maar dat brengt tegelijkertijd een grote frustratie met zich mee. Zij kunnen immers nooit meer zo'n revolutie in de popmuziek teweeg brengen als hun voorgangers hebben gedaan.
Popmuziek is tenslotte al uitgevonden en alles wat New Wave groepen kunnen doen is daar een jongere draai aan geven. Welnu, dat is dan ook precies wat BLONDIE doet. Hun muziek grijpt regelmatig terug naar de zestiger jaren. "Dat komt," zegt Debbie, "omdat onze eerste muzikale interesse in die tijd gekweekt werd. De radio stond altijd aan, je ging meezingen en vanzelf kreeg je de behoefte ook muziek te gaan maken.
In die tijd had je nogal veel meisjesgroepen, zoals "The Ronnettes", "The Shirelles", "The Shangri-La's" en noem ze maar op. Zij waren mijn grote voorbeeld, dus het is logisch als je bij ons iets van hun invloeden terugvindt."
De groep Blondie mag dan zeer verdienstelijke muziek maken, het is toch vooral de "gimmick" van Debbie's uiterlijk die de groep momenteel volop in de belangstelling brengt. Men zegt dat ze "het juiste gezicht op het juiste moment" heeft en zo is het ook. Debbie is gezegend met hetzelfde soort sex-appeal dat Brigitte Bardot op haar 21e wereldberoemd maakte. David Bowie wierp een vluchtige blik op een krantenfoto van haar, hij luisterde vijf minuten naar hun elpee en belde vervolgens meteen New York om Blondie in het voorprogramma van Iggy Pop te contracteren. Een grote tournee was het gevolg en overal werden Iggy's fans overrompeld door Debbie's verschijning. Muziekjournalisten noemen haar "de Marilyn Monroe van de pop" en stann in rijen te dringen om een interview. Over gebrek aan belangstelling heeft Blondie dan ook niet te klagen. Toch komen ze allemaal van een koude kermis thuis, want aan het eind van het liedje verdwijnt Debbie altijd weer aan de hand van gitarist Chris Stein, met wie zij 's nachts het bed deelt. Het enige wat dan achterblijft is de muziek van wat toch zeker een van de opvallendste groepen van deze tijd genoemd mag worden.
En zo hoort het ook...

__________________________________________

Blondie doet liefdadig
Blondie, the Ramones, The Neon Women, Divine en nog een paar andere New Wave groepen uit New York, traden onlangs op om gelden in te zamelen voor de neergestoken drummer van de Dead Boys, Johnny Blitz.
In CBGB, de tempel van de New Wave, werd een lange avond opgetreden én 8000 dollar bij elkaar geschraapt om de hoge ziekenhuiskosten van Johnn Blitz te betalen.
De ongelukkige drummer werd door een onbekend aantal onverlaten in de buurt van CBGB op een aantal messteken getracteerd en werd zo ernstig gewond dat hij bijna begraven moest worden.


© rip-her-to-shreds.com 2001-2008.  About | Contact | Search